Bebek (Yenidoğan) sünneti nedir?

Yenidoğan terimi tıp dilinde ilk bir aylık dönemi ifade eder. Ancak biz ilk 3 aylık dönemde yapılan sünneti yeni doğan sünneti olarak adlandıracağız. Bu yüzden yenidoğan sünneti yerine bebek sünneti terimini kullanmak daha doğru olacaktır. Bebek (yenidoğan) sünneti, eğer hipospadias, epispadias, webbed penis, gömülü penis, penis eğrilikleri ve rotasyonları gibi doğumsal penis bozuklukları yoksa doğumdan sonraki ilk 48 saat hariç olmak üzere ilk 3 aylık döneme kadar yapılabilir (tercihen göbek düştükten sonra ilk 40 gün).



Bebek (Yenidoğan) Sünnetinin avantajları nelerdir?

♦Sünnet erken dönemde yapıldığında yenidoğan ve süt çocukluğu dönemine ait idrar yolu enfeksiyonlarının, sünnet olmayan çocuklarla karşılaştırıldığında 10 kat daha az görüldüğü bilimsel çalışmalarla gösterilmiştir.

♦Bebek sünneti için sadece lokal anestezi (penis bölgesinin iğne ile uyuşturulması) yeterli olmaktadır. Ancak bazı anne babaların ve sünnet uygulayıcılarının hatalı ve yanlış bildiği bir konuyu düzeltmekte fayda var. Yanlış bilinen yenidoğan bebeklerde ağrı hissi yoktur bu dönemde uyuşturmadan sünnet yapılabilir bilgisi YANLIŞTIR. Bu dönemde de muhakkak uyuşturma işlemi yapılmalıdır. Bebeklerde de ağrı acı hissi vardır.

♦ Yenidoğan bebeklerde sünnet öncesi kusmayı ve buna bağlı olası komplikasyonları azaltmak için aşırı beslemekten kaçınılmasını önermekteyiz.

♦Bebeklik (yenidoğan) döneminde sünnet derisinin damarsal yapısı yeni gelişmekte olduğundan, sünnet işlemi sırasında kanama kontrolü kolay olur ve işlem sonrası kanama riski daha az olur.

♦Yine sünnet sonrası dönemde yara iyileşmesi yenidoğan bebeklerde daha hızlıdır ve enfeksiyon daha az görülür.

♦Sünnet sonrası dönemde yenidoğan bebeklerde ağrı daha az ve kısa sürelidir, dolayısı ile ağrı kesici ihtiyacı daha azdır.

♦ Yenidoğan bebeklik döneminde sünneti en önemli avantajı, sünnet dönemi ve işlemi bebeğinizin anılarında hiç yer almayacak ve psikolojik travma olasılığı söz konusu olmayacaktır.

♦Sünnet işlemi öncesi ve sonrasında yenidoğan bebeklerde bakım, yukarıda anlattığımız sebeplerden dolayı kolay olur.




Yenidoğan bebeklerde sünnet nasıl yapılır?

En erken bebek doğduktan 48 saat sonra, tercihen anne iyileştikten ve göbek düştükten sonra, ideali ilk 3 ay, en geç 6 aylık oluncaya kadar, sünnet olmasına engel olacak tıbbı bir neden olmazsa bu iş için tasarlanmış özel odalarda, ısıtılmış bir ortamda sünnet yapılır. Klipssiz dikişsiz yöntemlerin yanında, Plastik kıskaç, klasik cerrahi sünnet yöntemi ile yapılabileceği gibi, Gomco klempi (sünnet çanı) ve sünnet koteri gibi aletler yardımı ile dikişsiz olarak da yapılabilir. Biz bebeklerde klipssiz dikişsiz estetik yapıştırma yöntemi ile sünneti uyguluyor ve öneriyoruz. Bu yöntem ile ilgili bilgiyi ve videoyu yeni dikişsiz klipssiz yapıştırma sünnet yöntemi adlı sayfamızdan detaylı öğrenebilirsiniz. Sünnet işleminin süresi yapılan yönteme göre değişmekle birlikte yaklaşık olarak 5-30 dakikadır, ancak ameliyathanede yapılan sünnetlerde daha önce gerekli hazırlıklar uyuma ve uyanma süresi de işleme eklendiğinde bu süre 45-60 dakikayı bulabilmektedir. Biz yenidoğan bebeklerin sünnetini klinik ortamında ancak anne babanın çocukla ilgilenebileceği ailelerin izleyebileceği, resim çekebileceği sünnet için hazırlanmış ayrı bir odada lokal anestezi ile yapmaktayız. Biz yenidoğan bebeklerde bütün sünnet yöntemlerini yapmakla birlikte eğer pipinin anatomik yapısı da uygunsa dikişsiz pansumansız yöntemleri tercih ediyoruz. Sünnet sonrası hemen evinize gitmenize müsaade etmekte ve bir poblem yoksa eğer telefondan resim aracılığıyla iyileşme sürecini yakın takip etmekte ve eğer talebiniz olursa veya problem görürsek muhakkak kontrole çağırmaktayız. Bebeklerde sünnet sonrası yara iyileşmesi ortalama 2 haftadır. Bu süre yapılan yönteme ve çocuğun sağlık özelliklerine göre uzun veya kısa olabilir.

Sünnet Öncesi Hazırlık

Bebeklerde sünnet lokal anestezi ile yapıldığından sünnet öncesinde özel bir hazırlık ve tetkik gerekmez. Sadece randevu almanız ve gelirken tercihen yedekte normal beze ek olarak bir boy büyük bez de getirmeniz, ayrıca yenidoğan bebek sünnet esnasında huzursuzlanırsa oyalamak için yanınızda biberonda anne sütü veya mama getirmeniz yeterli olacaktır.

Daha detaylı bilgi ve randevu için bize 05073192834 nolu telden bize ulaşabilirsiniz.

SÜNNET KLİNİK

Doç.Dr.Engin Yılmaz

Çocuk Cerrahisi ve Ürolojisi Uzmanı 

ÇOCUK CERRAHİSİ VE ÇOCUK ÜROLOJİSİ