Tırnak batması nedir?

Tırnağın yanlardan parmak dokusunun (ete) içine doğru büyümesi sonucu oluşan enflamasyon ve iltihabın yolaçtığı durumdur. Çoğunlukla enfeksiyon ve buna bağlı kızarıklık ve ağrı başlıca bulgularıdır. 

Neden olur?

Herşeyden önce çoğunlukla tırnak batmalarında genetik yatkınlık mevcuttur. Bunun en güzel örneği daha çorap bile giydirilmeyen bebeklerde görülebiliyor olmasıdır. Onun dışında tırnakların yanış kesilmesi, mantar enfeksiyonu, tırnak yaralanmaları, dar ayakkabı ve ayağın sürekli ıslak ve terli kalması tırnak batmasına zemin hazırlar. Tırnak büyürken bir veya iki taraftan derinin içine doğru batma eğilimi gösterir, bu esnada oluşan enflamasyon sonucu tırnak kenarındaki doku da tırnağın üzerine doğru ilerler. Tırnak batması tüm ayak parmaklarında olabilmekle beraber genellikle başparmakta oluşur.  

Nasıl tedavi edilir?

Hafif batma durumunda, tırnağa günde 2-3 kez tekrar edilen ılık su banyoları, antiseptiklerle tırnağın batan kısmının temizlenmesi, antibiyotikli krem uygulamaları veya enfeksiyon varlığında ağızdan antibiyotik uygulanması iyi sonuç verebilir. 

İlerlemiş vakalarda ise tırnağın batan kısmının kısmen, tırnak yatağı ve anormal şiş dokunun birlikte kesilerek alınması ve tırnak kökünün kazınması, tırnak köküne fenol uygulaması, gümüş nitrat sürülmesi veya elektrokoter ile tahrip uygun bir işlemdir.

ÇOCUK CERRAHİSİ VE ÇOCUK ÜROLOJİSİ