SÜNNET SONRASI BAKIM

Ailelerin sünnet ile ilgili en çok merak ettikleri konuların başında sünnet sonrası bakım ile ilgili detaylar gelir. İşlem sonrası sünnet bakımı ile ilgili yapılacak işlemler sünneti yapan doktora, sünnet olan çocuğun yaşına, pipinin durumuna ve sünnet yöntemine göre farklılık gösterebilir. Bizim kliniğimizde de bütün sünnet yöntemleri yapılmaktadır. Bu yüzden sünnet sonrası bakımda farklılıklar vardır. Sünnet yöntemine göre özetlemek gerekirse sünnet sonrası bakım yaş gruplarına göre şöyledir;

  • Yenidoğan dönemi (0-3 ay) sünnet bakımı: Bu dönemde sünneti genellikle klipssiz dikişsiz yapıyoruz. Sünnet sonrası ilk 12-24 saat ağrı kesici ilaçlar öneriyoruz. Sonrasında çocuğun huzursuzluk durumuna göre ailelere kontrollü ağrı kesici öneriyoruz. Bunun dışında sünnet bakımı önemli bir özellik arzetmez. Bebeklerde sünnetten sonra pipiye pansuman sargı yapılmaz. Sünnet sonrası 72 saat boyunca banyo yaptırmayın. İstisna durum eğer pipiye kaka bulaşırsa duş başlığı ile duru su  püskürterek yıkayabirsiniz. Ancak yıkarken pipiye birşey sürtmeyin kanamasın. Pipiye ilk 3 gün boyunca 8 saat arayla antibiyotikli merhemleri sürmenizi istiyoruz. 72 saat sonrasında  bize pipi resmi gönderin. Bu resme göre antibiyotikli merhemlere devam edip etmeyeceğinizi size söyleriz. Pipi beze yapışmasın diye pipinin beze gelen yerine katı vazelin veya antibiyotikli merhemleri sürün. Bunu 1 hafta yapın. Sonrasında normal bezleyebilirsiniz. 3.günden sonra günlük duş aldırabilirsiniz. 1.haftadan sonra sarı kantaron yağı günde 2 kez yara iyileşmesini hızlandırır ve iyileşene kadar damlatılır. Belli aralıklarla sizden resim ister duruma göre ilaçlarda değişiklik yapabiliriz. Antibiyotikli kremler fazla ve gereğinden uzun süre kullanıldığında mantarlı pişik yapacaktır bu durumda mantar ve pişik kremi öneriyoruz. Yara iyileşmesi bu dönemde sünnet yöntemine göre değişir ve 10-20 gün arasında olur. Aslında tam yara iyileşmesi ödemin geçmesi ve pipinin normal halini alması 6 ay sürer. Bu nedenle 6 ay tamamlanmadan pipi tam iyileşmiş sayılmaz siz bu süre zarfında doktorunuzla iletişimi kesmeyiniz.
  • Bebeklik dönemi (4-12 ay) sünnet bakımı: Bu dönemde çocuklar hareketlenmeye başlar ve etrafı yabancılama dönemidir. Hatta 7.aydan sonra çocuklar sürünmeye ve emeklemeye başlarlar. Bu dönemde çocuğun kontrolsüz hareketlerine karşı pipiyi korumak önemlidir. Sünneti bu dönemde dikişli dikişsiz veya klipsli yapmak mümkündür. Klipsli sünnetlerde duş aynı gün aldırabilirsiniz. Bu yöntemle sünnet yapılan çocuklarda klips 3-4 gün sonra çıkarılır. Klips çıkarıldıktan sonra ilk 48 saat banyo önermiyoruz. Sünnetten sonra ilk 24-48 saat ağrı kesicileri dönüşümlü kullanmanız istenecektir. Bu yöntemde ağrı kesici ihtiyacı biraz daha fazla olacaktır. Klips çıkarıldıktan sonra 3 gün günde 3 kez antibiyotikli merhemleri sürmenizi istiyoruz. 10.günden sonra sarı kantaron yağı iyileşene kadar günde 2 kez damlatılır. İlk 1 hafta bezin içine karton bardak koymanızı ve çift  bez sarmanızı öneriyoruz. Dikişsiz ve dikişli sünnetlerde bu dönemde 1 hafta karton bardak veya sünnet bezi plastik koruyucusu ile pipiyi korumayı öneriyoruz. Onun dışında sünnetten sonra ilk 12-24 saat ağrı kesici ve ilk 72 saat 8 saat arayla antibiyotikli krem muhakkak kullanın. 1. haftadan sonra sarı kantaron yağı iyileşene kadar önerilir.
  • Yürüyen bezli çocukluk (1-3 yaş) döneminde sünnet bakımıBu dönemde çocuklar kontrolsüz her yere tırmanırlar düşerler kalkarlar ve çocuğu kontrol edip yatırmak çok zordur. Bu dönemin sonunda genellikle bezlenme biter ve tuvalet eğitimi tamamlanır. Sünnet öncesi muhakkak pipiye uyuşturucu krem sürüp gelmeniz istenir. Uyuşturucu iğne yaparken mümkün olduğunca acımasın diye yapılır. Bu çocuktaki korkuyu bir nebze azaltır.  Bu dönemde pipinin yapısına göre klipsli, dikişsiz ve dikişli yöntemleri yapmak mümkündür. Kanama riski en fazla olan gruptur bu yüzden pipiyi korumak ayrı önem taşıyor. Çift veya üç karton bardak içiçe geçmiş şekilde altı kesilip bez içine konulur. Külotlu bezden çok normal yapıştırmalı bezin kullanılması ve karton bardak üzerine sıkı sarılması önerilir. Sıkı sarılması önemlidir bardak yada aparat bez içinde gevşek halde oynarsa pipiye çarpıp kanatabilir. Bardak yerine sünnet bezi veya sünnet külotu plastik koruyucusu da kullanılabilir. Çift bez üstüste sarılması önerilir. Dışta kalan bez külot bez olabilir. Klipsli sünnetlerde  bakım 4-12 ay arasındaki çocuklarda yapılana benzerdir. Klipsin çıkarılması genellikle 1 gün daha sonra (4 gün) yapılır. Dikişsiz ve dikişli yöntemler için sünnet bakımı da 4-12 aylık dönemdeki çocuklara benzerdir.
  • Okul Öncesi Oyun Çocukluğu döneminde (3-6 yaş) Sünnet bakımı: Bu gruptaki çocuklar nispeten iletişimi daha kolay ve tuvalet eğitimi almış çocuklardır. Ancak sünnet travması endişesi ile en çok korkulan ve biz aksini düşünsekte en hassas kabuk edilen dönemdir. Muhakkak pipiye uyuşturucu krem sürüp gelmeniz istenir. Sünnet külotu bu grupta muhakkak önerilir. En az 2 hafta gece uyurken de giyilmelidir. Klipsli sünnetler bu grupta çok ağrılı olmasi nedeniyle önerilmez. Dikissiz ve dikisli yöntemler pipinin yapısına göre uygulanabilir. Biz dikişli yöntemleri tercih ediyor ve öneriyoruz. Bu grupta da pansuman ve sargı özel durumlar dışında önermiyoruz ve yapmıyoruz. İlk 24-48 saat ağrı kesici ilaçlar kullanın ve duruma göre bu ilaçları ebeveynlerin ayarlamasını isteriz. İlk 72 saat banyo yapılmaz ve antibiyotikli merhemleri sürmenizi istiyoruz. Bu 72 saat içinde bol su içsin tuvalete oturup kalkarken klozet kapağına pipiyi çarpmayın. Yemek ve tuvalet haricinde kaldırmayın sırtüstü 3 gün yatsın. 3. günden sonra banyo yapabilir ve evin içinde bahçede sunnet külotu giyili yürüyebilir. 7.günden sonra iyileşene kadar Sarı Kantaron yağı günde 2 kez damlatın. İyileşme sürecini resimli takiplerle karar veriyoruz. 3 haftadan önce profesyonel yapılan temaslı sporlar önerilmez.
  • Okul çağındaki çocuklarda (7 yaş üzeri) Sünnet Bakımı: Bu dönemde çocuklar iletişime daha açıktır. Sünnet bakımı konusunda çocuğun desteği istenebilir. Mesela kremini pipisine kendisinin sürmesini isteyebilirsiniz. Bu dönemde dikişli sünnet tekniklerini öneriyoruz. Sünnetin bakımı oyun çocuklarina benzerdir. Sünnet öncesi uyuşturucu kremler önerilir. Sünnet sonrası mecbur kalmadıkça pansuman ve sargı sarılmaz. Ancak bu çocuklara ilk 3 gün yatak istirahati önerilir. Çünkü ayakta çok kalmak ipide şişliği artırır. Yatarken muhakkak sünnet külotlu giydirin. Tuvalete oturup kalkarken pipiyi klozet kapağına çarpmayın. 3 gün antibiyotikli merhemleri günde 3 kez sürmenizi istiyoruz. 1-2 gün ağrı kesici ilaçlar öneriyoruz. 72 saat sonra banyo serbest ve hatta günlük duş aldırabilirsiniz. 7.günden itibaren iyileşene kadar sarı kantaron yağı günde 2 kez damlatin. Genel olarak 2. haftadan itibaren yüzme sporu 3.haftadan itibaren temaslı sporları yapabilir. Ancak her çocuğun iyileşme süreci farklı olabildiği için bu süreler değişken olabilir. Bu nedenle siz her türlü spor faaliyetleri için muhakkak doktorunuzun onayını alınız.  

Daha detaylı bilgi ve randevu için bize 05073192834 nolu telden ulaşabilirsiniz.

SÜNNET KLİNİK 

ÇOCUK CERRAHİSİ VE ÇOCUK ÜROLOJİSİ