Sünnet için en uygun zaman nedir?
Sünnet için en uygun zaman aslında ailenin ve çocuğun sünnete en uygun en hazır olduğu zamandır. Ancak bu çoğu zaman mümkün olmaz.
Aileler hazırsa sünnet için en uygun yaş ilk 3 aylık dönemdir ki bu dönemde çocukların psikolojik etkilenmeyeceği ya da en az etkileneceği umularak sünnet önerilmektedir. Bu sayede çocuğun hatıralarında kötü bir anı olma olasılığının tamamen önüne geçilmiş olması umulur. Bilimsel yayınlar bu dönemde bile bazı fiziksel travmaların -ki sünnette bir fiziksel cerrahi travmadır- psikolojik etkilerinin olacağını öngörse de en masum dönem bu ilk 3 aylık dönem gibi duruyor.
Biz doğar doğmaz sünneti önermiyoruz. Çünkü doğumdan sonraki ilk 2 gün hem çocuğun ciddi bir sağlık sorunu var ise ortaya çıkacaktır hem de karaciğer fonksiyonlarının bir miktar dış dünyaya uygun hale gelmesi beklenir ki bu da kanın pıhtılaşma özelliklerinin etkin olması için gereklidir. Bu yüzden doğar doğmaz daha hastaneden anne taburcu olmadan şu sünneti de aradan çıkaralım yaklaşımı doğru değildir. En azından bir kaç gün geçmesi doğum sonrası annenin kendine gelmesini ve çocuğunun sünnet sonrası bakımını da yapacak durumda olmasını beklemek doğru olacaktır. Hatta göbek bağı düştükten sonra eğer göbekten ciddi bir kanama olmamışsa kabaca bir kanama pıhtılaşma bozukluğu olmadığı sonucuna varabiliriz. Ki bu durumda tetkik yapma gerekliliği de nerdeyse gerekmez. Yenidoğan bebeklerde bazen uzayan sarılık durumları da sünneti ertelemeyi gerektirebilir. Biz bilurubin değerinin 10mg/L min altında olmasını ve ayrıca sünnet olacak çocuğun kilosunun 3 kg üzerinde olmasını istiyoruz. Bu durumda prematüre ve düşük doğum ağırlıklı bebeklerin sünnet için biraz daha beklenmesi gerekebilir. İlk 40 günlük dönem sünnet için en ideal dönem olmakla birlikte bu ilk 3 ay çocuklar daha hareketlenmeden etrafını yabancılama ve yadırgama başlamadan hem de yara iyileşmesi hızlı iken sünneti yapmak kesinlikle en doğru yaklaşım gibi görünüyor.
Bu dönemi kaçıranlar için sünnet yapılmaz diye birşey yok tabiki. Yine yapılabilir. Hatta 2 yaşına kadar hem daha çocuk bezli iken ve daha cinsel kimliğini kazanma dönemi ile ilgili kaygılar başlamadan lokal anestezi ile sünneti yapmak mümkündür. Bu dönemde lokal anestezi için pipiye iğne yapmadan önce evden uyuşturucu krem pipiye sürülüp gelinmesi durumunda iğneye bağlı acıyı bir miktar azaltmak çocuğun sünnet esnasındaki panikleme ve ağlama durumunu bir miktar azaltacaktır. Bu dönemde çocuklar tutulmayı hatta sırtüstü yatmayı da pek sevmediklerinden sünnet esnasında ağlayabilirler. Ancak biberonda anne sütü veya mama, sevdiği bir oyuncak, sevdiği bir şarkı, video, ninni, hatta sünneti uyku saatine denk getirip doğal uykuda aglatmadan yapmak mümkündür.
2-6 yaş arası için ise dillere pelesenk olmuş ödipal dönemde kastrasyon korkusu teoremi nedeniyle sünneti ertelemek mantıklı gibi görünse de çocuk büyüdükçe sünnet zorlaşıyor. Çünkü daha büyük çocuklarda hem etraftan (okuldaki arkadaşları, ağabeyleri, akrabalarından pipin kesilecek gibi söylemler) olumsuz etkilnebiliyorlar. Hem de internetten sünnetle ilgi küçük bir araştırma yapmaları muhtemel olan bu çocukların ailenin hiç tahmin bile edemeyeceği sünnet korkuları olabilir. Bu yüzden 2 yaş üstü çocuklarda birebir görüşme ile çocuğu tanıyıp uygun zamanı belirlemek hem bizim hem de ailenin işini kolaylaştıracaktır. Bu görüşme sonrası çocuk içinde en uygun yaşta hem de sadece lokal anestezi ile pipiyi uyuşturduktan sonra çocuk bilgisayar oyunu oynarken mutlu bir sünnet deneyimi sunmak mümkündür.
Daha detaylı bilgi ve randevu için bize 05073192834 nolu telefondan ulaşabilirsiniz.
Doç.Dr.Engin Yılmaz
Sünnet Klinik