Sünnet Klinik - Doç.Dr.Engin YILMAZ
Sünnet

20.4.2020

Sünnet 


Sünnet ülkemizde erkekliğe ilk adım olarak görülmesi nedeniyle önemli bir ritüeldir. Bu nedenle ülkemizde çoğu zaman tıbbi bir zorunluluk bulunmadan yapılmasına rağmen başta idrar yolları enfeksiyonunun azaltılması olmak üzere pek çok faydası bulunan önemli bir cerrahi işlemdir. Genel hijyen açısından yararları aşikar olan sünnetin, deneyimli cerrahların ellerinde, uygun koşullarda, doğru yöntemlerle yapılması gerekir. Ancak, çocuğun kendini özel hissetmesi gereken ve ömürde bir kez yapılan bu çok önemli cerrahi işlem, yetkisiz ve ehliyetsiz kişilerin ellerinde çocuğun tüm yaşamını etkileyebilecek bir kabusa dönüşebilir.


Sünnet nedir?

Sünnet erkek çocuklarda penis uç kısmını örten deri katlantısının (sünnet derisi) kesilerek çıkarılması işlemidir. Sünnet, insanlık tarihi boyunca  çok eskilerden günümüze gelen ve farklı kültürlerde geleneklerin gereği olarak veya bazı dinlerde ise dini bir ritüel olarak yapılan bir uygulamadır. Ancak günümüz dünyasında hemen her toplumda sağlık nedeniyle yapılan sünnet uygulamaları giderek yaygınlaşmaktadır. Bu nedenle sünnet yaygın ve sık yapılan bir cerrahi işlem olduğu için sağlık açısından önem arzetmektedir.


Sünnet için en tartışmalı konuların başında sünnet lokal anestezi ile mi yoksa genel anestezi ile mi yapılmalı sorusu gelmektedir. Neredeyse konuyla ilgili her doktorun farklı bir görüşü vardır. Kimisi lokal anestezi ile sünneti tercih ederken kimisi genel anesteziyi tavsiye etmekte bazı doktorlar ise sedasyon anestezini tavsiye etmekte ve uygulamaktadır. Biz sünneti her yaş grubunda  lokal anestezi ile yani sadece pipiyi uyusturup ailenin yanında yapmaktayız. Hassas çocuklarda ailelere önerimiz sünnetten 1 saat önce pipiye uyuşturucu krem sürüp gelmeleridir. Lokal anestezi ile sünnetin en zor kısmı olan pipiyi iğne ile uyuşturma aşamasında bu krem sayesinde hem çocuklar daha az acı hissetmekte hemde ailelerin tedirginlikleri belirgin azalmaktadır. İğne yapma aşamasında zaten araya perde koyup çocuğa göstermeden işlemi yapıyoruz bunun yanısıra soğutucu sprey ile iğne öncesi hassasiyeti iyice azaltıyoruz. Lokal anestezi sağlandıktan sonra çocuk ağrı ve acı duymayacaktır.  Büyük çocuklarda sünnet esnasında play station oynatıyoruz. Çocukların oyun, telefon şarkı oyuncak mama biberon vs gibi dikkatlerini başka yere çekerek hiç ağlatmadan sünneti yapmak çoğu zaman mümkün oluyor. Kliniğimizde sedasyon ve genel anestezi altında sünnet yapılmamaktadır. Bu tür talepler için hastanede sünnet yapma alternatifimiz vardır. Ancak çoğu zaman lokal anestezi ile sünnet kolaylıkla yapılabilmektedir. Genel anestezinin çocuğa getirdiği riskler gözönüne alındığında biz lokal anestezi ile sünneti tercih ediyoruz. 

Daha detaylı bilgi ve sünnet randevusu için 05073192834 nolu telden bize ulaşabilirsiniz.

Sağlıcakla kalın...

Doç.Dr.Engin Yılmaz

Çocuk Cerrahisi ve Ürolojisi Uzmanı

SÜNNET KLİNİK

Sünnet Ne Zaman Yapılır? Hangi Yaşta Hangi Yöntem Tavsiye Ediliyor?

13.9.2022

Sünnet ne zaman yapılmalı? En uygun sünnet yaşı nedir? Hangi dönemde hangi sünnet yöntemi daha uygundur?

Sünnet ülkemizde hem geleneksel hem de dini bir anlamı olduğu için hemen her erkek çocuğa yapılan sünnet ritüeli ayrıca sosyokültürel olarak erkek olmanın bir adımı olarakta görülür. Bu kadar çok anlam yüklenen böylesine önemli bir cerrahi işlemin zamanlaması haliyle anne babaların en çok merak ettikleri soruların başında geliyor. 

Öncelikle sünnet için bilimsel olarak kanıtlanmış bir zaman, dönem veya yaş aralığı yoktur. Bilimsel kanıt olmayan bir başka konuda 2-6 yaş arasında sünnet yapılmaz algısıdır. Doğrusu bu dönemde  de sünnet gerekli önlemleri aldıktan sonra kolaylıkla yapılabilir ve biz bu dönemde sünnet yapıyoruz. Bu dönemde sünnet yapılmasa iyi olur şeklindeki tavsiyeler makul karşılanabilir. Ancak 2-6 yaş arası fallik dönemde sünnet yapılmaz söylemi gerçek amacını aşmiş bir söylemdir. Buna ek olarak şu tespiti yapmakta fayda var 6 yaşından daha büyük daha geç sünnet edilen çocuklarda sünnet korkusu ve negatif sünnet anısına daha sık rastlıyoruz. Yani çocuk büyüdükçe sünnet zorlaşıyor.

Bİzim sünnet zamanlaması ile ilgili önerilerimiz:

Doğar doğmaz sünneti önermiyoruz. Sebebi öncelikle annenin iyileşmesi ve çocuğunun bakımını daha kolay yapması için kendine gelmesi güzel olacaktır. Bunun dışında ilk 2 günde bebekte ciddi bir doğumsal hastalık varsa ortaya çıkacak,  ayrıca bir sünnet stresi yüklenmemiş olacaktır. Bunun dışında bu sürede bebeğin karaciğer fonksiyonları ve kanın pıhtılaşma özelliği normale yaklaşacaktır. İdeali göbek bağı düşene kadar beklemektir. Göbek bağı düştükten sonra göbekten ciddi bir kanama olmaz ve çabuk iyileşir ise kabaca ciddi bir kanama pıhtılaşma bozukluğu olmadığını söyleyebiliriz.

Yenidoğan bebeklerde ağrı acı hissi vardır, uyuşturmadan sünnet yapılmamalıdır; yenidoğan döneminde çocuklarda ağrı hissi olmadığı için uyuşturmak gerekmez diye yanlış bilinen bir hatalı yaklaşım var. Bu kesinlikle doğru değildir. Bu dönemde çocuklarda ağrı acı hissi diğer çocuklar gibidir. Bu dönemde de sünnet muhakkak uyuşturularak yapılmalıdır.

ilk 3 aylık bebeklik döneminde sünnet öneriyoruz hatta bu dönemde sünnet bize göre en ideali; Çünkü bu dönemde çocuk çok hareketli değil, etrafını yabancılama yok, daha bilinçsiz, yara iyileşmesi daha hızlı ve bu dönemde lokal anestezi ile özellikle dikişsiz sünnet yöntemleri için pipi daha uygun işlem süresi daha kısa olduğu için tavsiye ediyoruz.

♦ 4-12 aylık dönemde sünnet ilk 3 aylık dönemde çeşitli nedenlerle sünnet fırsatı kaçırılmışsa tercih edilebilir. Bu dönemde sünnet lokal anestezi ile yani sadece pipiyi uyuşturup ailenin yanında yapılabilir. Yara iyileşmesi bu dönemde de nispeten hızlıdır. Bu dönemde çocuklarda etrafı yabancılama nedeniyle sünnet esnasında ağrı acı olmadan da ağlama sık görülür. Eğer biberonda mama veya anne sütü,oyuncak, video, şarkı türkü, çizgi film vs ile oyalamak mümkün olursa sünneti ağlamadan yapmak mümkündür. Bu dönemde uyku saatine denk getirilirse doğal uykuda sünnet yapmak ta mümkündür. Çocuklar bu dönemde kontrolsüz hareket ettikleri için sünnet sonrası pipiyi korumak önemlidir. Bez içine karton bardak veya sünnet bezi ile pipiyi korumak ve çift bez üstüste sarmak pipiyi korumada etkilidir. Ayrıca sünnet öncesi pipiye evden uyuşturucu krem sürüp gelmeniz uyuşturucu iğneye bağlı acıyı azaltacaktır. Bu dönemde de pipiye göre karar vermekle birlikte dikişsiz klipsli veya klipssiz yöntemleri tercih ediyoruz. Bu yöntemlerle sünnet süresi daha kısa oluyor ve pipi estetik açıdan daha güzel görünüyor.

♦ 1-3 yaş arası çocuklarda sünnet olası sünnet travması endişesi taşıyan aileler için uygun bir dönem olabilir.  Çocuk hekimleri önerileri ve bazen de aile büyüklerinin telkinleriyle, çocuk büyüsün yaptıralım fikriyle, bazen de genel anesteziye bağlı çekinceleri olan lokal anestezi ile sünnet yapmayan hekimlerin telkinleriyle aileler 1 yaş altında sünnete çok sıcak bakmazlar ve erteleyebilirler. Bu çocuklarda 3-6 yaş aralığı için sık dillendirilen olası sünnet travmasından kaçınmak için 1-3 yaş arası sünnet için uygun zaman olabilir. Bu dönemde ailelerin beklentilerini de göz önüne alarak lokal anestezi ile sünnet yapmak mümkündür. Sünnet öncesi lokal anestezik kremlerle 1 saat öncesinden pipiyi bir miktar uyuşturup gelmek iğne yapmayı kolaylaştırır. Sünnet yöntemi olarak pipinin durumuna göre klipssiz, dikişli veya dikişsiz yöntemler tercih edilebilir. Ancak sünnet sonrası kanama riski bu çocuklarda daha fazladır. Sebebi kontrolsüz hareket koşuşturma ve biryerlere tırmanma bu yaş grubunda çok fazladır. Sünnet sonrası pipinin korunması için karton bardakla veya bardaksız çift bez, sünnet bezi veya bezlenmeyen çocuklarda sünnet külotu önerilir. Fiziki travma açısından en dikkat edilmesi gereken gruptur.

♦ 3-6 yaş arası çocuklarda sünnet bilimsel olarak kanıtlanmış olmasa da sünnet travması endişesi ile bu dönemde sünnet pek önerilmemektedir. Ancak bu dönemde biz güncel pratiğimizde sünnet yapıyoruz. Ancak yine de bazı çekinceleri olan ailelere önerimiz eğer çocuğunuzun karakteri ve mizacı ile ilgili sünnetin zor olacağını düşünüyorsanız bu dönemi tercih etmemek mantıklı olabilir. Ancak okul öncesinde sünnet işini çözmek zorunda hissediyorsanız bu dönemde sünneti çocuklarda oyun oynayarak (PlayStation, X-box vs) eğlenceli bir şekilde yapmak mümkündür. Çocugunuzu olumlu yönde motive etmelisiniz. Kaygı kontrolünü kendiniz için iyi yapmalısınız. Pozitif olmalısınız ve çocugunuzu sünnete hazırlamalısınız. Muhakkak evden gelirken pipiye uyuşturucu krem sürüp gelmelisiniz. Bu iğne yapmayı kolaylaştırır. Bu çocuklarda muhakkak araya perde konularak sünnet yapılmalı, çocuk sünnet işlemini görmemeli ve dikkati başka yönlere çekilerek oyuna veya filme videoya oyuncağa odaklanmalıdır. Klipssiz dikişli veya dikişsiz yöntemler tercih edilebilir. Ancak klipsli yöntemler klipsi çıkarırken ayrıca ağrıya sebep olabileceği için travmayı artırabilir. Bu sebeple biz bu dönemde klipsli yöntemleri tercih etmiyoruz. 

♦ 7-12 yaş aralığında sünnet; ​bu dönem ergenlikten önce sünnet için deyim yerinde ise son virajdır. Ve çocuklar bu dönemde sünnetten bilinçli bir şekilde acıyacak korkusu ile korkabilirler. Diğer sünnet olmuş çocuklardan olumsuz hikayeler dinlemiş ve internette sünnetle ilgili küçük bir araştırma yapmış olabilirler. Bu dönemlerde sünnet bazen çok zor olabilir. Çocuğu olumlu yönde motive etmek çok önemlidir. Sünnetle ilgili herşeyi doğru anlatmak ama doğru kelimeler seçmek önemlidir. Pipi kesecek yerine ucundaki deri çıkarılacak gibi kelimeler kullanın. Sünnet sonrası hediye vs motive edici olabilir. Evden gelirken muhakkak uyuşturucu krem sürüp gelin. Bu dönemde sünnette en büyük zorluk uyuşturucu iğneyi yapmaktır. Sünnet için perde konularak sünnet yapılmalı ısrarcı çocuklarda kesme kısmı hariç kısmen sünneti izletmek sakinleştirici olabilir. Yöntem olarak estetik kaygılar çok fazla değil ise dikişli yöntemler bu dönemde en uygunudur. Dikişsiz yapıştırma yöntemi de uygun pipili çocuklarda tercih edilebilir. Klipsli yöntemleri çok tercih etmesekte estetik beklentileri ön planda olan ailelere seçenek olarak sunuyoruz.

Daha detaylı bilgi ve randevu için bize 05073192834 nolu telefondan ulaşabilirsiniz.

SÜNNET KLİNİK

Doç. Dr. Engin Yılmaz 

 

Doğal Uykuda Sünnet

1.6.2022

DOĞAL UYKUDA SÜNNET

Çocuklarda özellikle bebeklerde çocuk etrafını tanımaya başladıktan sonra (4 ay sonrası) yabancılama ve farklı ortamlarda kaygı oluşmaktadır.

Buna ilaveten sünnet öncesi pipiyi uyuşturmak için iğne yapmak gerektiğinden ve bu işlemin de ayrıca ağrılı olması sebebiyle çocukta huzursuzluk artmakta ve sünnet işlemi boyunca bebeklerde acı olmamasına rağmen sürekli bir ağlama durumu görülebilmektedir.

Bu durumda öncelikle iğne acısını azaltmak için evden çıkmadan sünnet işleminden yaklaşık 45-60 dk önce uyuşturucu kremlerin pipiye sürülmesini öneriyoruz.

Kliniğe geldiğinizde ise uyuşturucu iğneyi yaptıktan sonra eğer çocuğun uyku saatine denk getirip uyutmak mümkün olursa sünneti bebeğin (çocuğun) doğal uykusunda yapmak mümkün olmaktadır. Bu durumda çocuklarda sünnet travması hemen hiç görülmemektedir.

Önerimiz bu taleplerin önceden bize bildirilmesi ve ailelerin beraberinde mümkünse uyumayı kolaylaştırmak için biberonda anne sütü mama veya içecek getirmeleridir.

Çocuğu uyutmak için tarafımızca ayrıca bir ilaç verilmemektedir.

Daha detaylı bilgi ve randevu için bize 05073192834 nolu telden ulaşabilrsiniz.

SÜNNERT KLİNİK

Doç.Dr.Engin Yılmaz

Çocuk Cerrahisi ve Ürolojisi Uzmanı

 

Play Station Oynarken Sünnet

13.6.2022

Play Station Oynarken Sünnet

Sünnet büyük çocuklar için çoğu zaman çok endişe verici ve korkulan bir durumdur. Bu endişe ve korku durumu çoğu zaman telkinle ve konuşmayla çözülemez. Biz çocukların sünnet esnasında korkularını azaltmak, sünneti daha eğlenceli hale getirmek ve çocuklarda güzel bir anı bırakmak için play station gibi bilgisayar oyunları öneriyoruz ve oynatıyoruz. Ebeveynlere özellikle babalara önerimiz bu tür oyunlar için çocuklarıyla rekabete hazır olarak gelmeleridir. Bu onlar içinde güzel bir anı olarak kalmanın yanı sıra stresi azaltmada çok faydalı olacaktır. 

Biz çocuklarda sünnet için lokal anestezi yaptıktan sonra lokal anestezi için yapılan iğnenin etkisi tam olarak oluşana kadar  çocukları sünnet olacakları masanın üzerinde yatarak bırakıyor ve play station oynatıyoruz. Sünnet olacak çocuklar bu sırada hem ortama adapte oluyor ve stresleri azalıyor hemde dikkatleri dağılıyor. Ailelere çocuk sünnet için oyun oynayıp beklerken başka bir odada sünnet işlemi ile ilgili detayları ve sünnet sonrası bakımı anlatıyoruz. Ailelere önerimiz çocuğun yanımızda olmadığı bu esnada soracağınız soruları sorun ve kafanızda bir soruru bırakmayın. Soracağınız soruları not edin ve böylece heyecandan yarısını unutmayın. Sünnet esnasında sünnet cerrahisi ile ilgili bize kesinlikle soru sormayın ve yorum yapmayın. Bu sorular çocuğu kaygılandıracak ve sünnet işlemini zorlaştıracaktır. Özellikle babalar çocukla play station oynayın sünneti izlemek yerine çocukla oyuna girin ve onun dikkatini dağıtın. Böylece hem çocuk hem de siz sünneti güzel bir anı olarak hatırlayacaksınız.

@sunnetklinik Okul çağı çocuklarında sünneti lokal anestezi ile yani sadece pipiyi uyusturup anne baba yanında play station oynarken kolaylıkla yapmak mümkündür #sünnetolduk #sünnetklinik #sünnetci #sünnetçi #sünnetannesi #sunnetehazirlik #sünnetçocuğu #sünnetkliniği #sünnet #sünnetannemiz #sünnetbabası ♬ orijinal ses - SunnetKlinik

 

Sizde çocuğunuzla birlikte Play Station oynarken güzel bir sünnet tecrübe etmek isterseniz bizi arayın görüşelim

Daha detaylı bilgi ve randevu için 05073192834 nolu telden bize ulaşabilirsiniz.

Sağlıcakla kalın..

SÜNNET KLİNİK 

Doç.Dr.Engin Yılmaz

Yeni Dikişsiz Klipssiz Yapıştırma Sünnet Yöntemi

5.6.2022

KLİPSSİZ DİKİŞSİZ YENİ SÜNNET YÖNTEMİ

Günümüzde pekçok sünnet yöntemi tanımlanmış olmasına rağmen her yöntemin bazı artıları ve eksileri bulunmaktadır. Bizim uyguladığımız yönetmde klips klamp gibi pipinin ucunda çocuğa rahatsızlık verici aparatlar bırakılmaz. Bu nedenle sünnet sonrası ağrı sızı en az olurDikiş yapılmadığı için pipide estetik bir görünüm sağlanır. Kanama kontrolü sağlandığı için kanama problemi hemen hiç olmaz. Yara özel bir aletle yapıştırılarak sünnet yapılırİyileşme süreci klipsli (Klampli) sünnete göre daha hızlıdırDolayısıyla bu yeni yöntem ile sünnet estetik olarak klipsli sünnet ile aynı görünüm pipi estetiği elde edimesine rağmen klampe (klips) bağlı ağrı acı ve huzursuzluk olmaz ve yara iyileşmesi daha hızlıdır. Ancak nadirde olsa yapıştırma işlemi başarısız olabilmekte ve küçük bir grup çocukta ek müdahale ile sünnet yarasına dikiş atılması gerekebilmektedir. Biz bu yöntemi her çocuğun muayenesini yapıp çocuğun pipisini gördükten sonra dikişsiz yapmaya uygunsa öneriyoruz

Yeni yöntemle ilgili sünnet videosunu aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz:

https://cocukcerrahisi.wixsite.com/snnetklinik/s%C3%BCnnet

Daha detaylı bilgi için 05073192834 nolu telden bize ulaşabilirsiniz

Sağlıcakla kalın..

Doç.Dr.Engin Yılmaz

Sünnet Klinik/İstanbul

 

 

 

 

Estetik Sünnet

3.10.2022

ESTETİK SÜNNET 

Günümüzde insan vücudunun her alanına yapılan estetik operasyonlar gün geçtikçe daha fazla talep görmekte ve hayatlarımıza etkisi belirgin şekilde artmaktadır. Haliyle sünnet gibi hem çok yapılan hem de önemli bir organa yapılan cerrahi müdahalenin de bu furyanın dışında kalması düşünülemezdi.  Her alanda olduğu gibi bireylerin, anne ve babaların da beklenti ve taleplerinin artmasıyla sünnet uygulayıcıları da estetik açıdan görüntüsü daha muntazam ve daha estetik sünnetler yapmaya mecbur kalmışlardır. Neticede de estetik sünnet diye bir kavram ortaya çıkmıştır. Birçok okuyucunun hemen pipinin de estetiğimi olur dediğini duyar gibiyim. Ancak realite bu, bizim de tespitimiz şudur ki, aileler ya da erişkin bireyler sünnet yaptırırken en çok estetik kaygılarla soru soruyorlar. Haliyle bizim de bu konuda biraz bilgi vermemiz gerekli oldu 

Estetik sünnet, sünnet sonrası hem sünnet uygulayıcısı hem de birey veya çocukların aileleri tarafından beğenilen ve onları yapılan işlem neticesinde mutlu eden sünnet olarak tanımlanabilir. Çünkü işin içine estetik girince haliyle bireysel taleplerin ve zevklerin farklı olacağını kestirmek güç değil. Ama evrensel bir estetik kavramı varsa bu sünnet için şu özellikleri içermelidir;

1. Penis başı ereksiyon olmadan dışarıda olmalı (Ama bu obez, gömük pipili, kasık bölgesi yağlı ve pipi kökü cilde yeterince tutunamamış çocuklarda her zaman mümkün olamayacaktır)

2. Penis mukozası (sünnet sonrası pipi başına daha yakın, kılsız ve pembemsi daha açık renkte olan deri) kısa bırakılmalıdır (pipi boyutuna göre değişir 2-10mm)

3. Pipi derisi orantılı kesilmeli ve hafif gevşek bırakılmalıdır

4. Frenilum denilen idrar deliğinden pipi başının alt kısmına pipi şaftına uzanan perdemsi yapı mümkünse korunmalıdır 

5. Mümkün olduğunca düz ince bir çizgi şeklinde yara izi kalmalıdır (düzgün kesilmemiş ve dikişli sünnetlerde bu çoğu zaman mümkün olmaz)

6. Mümkün olduğunca düz ve düzgün bir pipi görünümü elde edilmelidir 

7. Pipi deliği pipi başı ucunda ve rahat idrar çıkışı için yeterli genişlikte kalmalıdır

8. Rafe denilen pipiyi alt kısmında ikiye ayıran ve torbaya uzanan çizgi mümkünse tam penisin ortasından freniluma ulaşmalıdır (*bazı çocuklarda Rafe çifttir ve düzgün seyretmez bu çocuklarda Rafe düz bırakılamayabilir)

Sonuç olarak tüm bunlar ideal bir sünnet için arzulansa da hepsi her çocukta mümkün olmaz. Ancak ailenin ve hekimin görsel olarak tatmin olduğu her sünnet estetik açıdan başarılı bir sünnettir.

Bu resimlerde üç farklı sünnet orneği verilmiştir. Her üç sünnet görünüş olarak farklı olsada estetik açıdan başarılı sayılabilir. Fakat ilk sünnet resmi ideal estetik sünnet sayılabilecek kriterlere en uygunudur. Bu resimler ailelere örnek gösterebilmek için farklı seçilmiştir.

Daha detaylı bilgi ve randevu için bize 05073192834 nolu telden ulaşabilirsiniz.

SÜNNET KLİNİK

Doç.Dr.Engin Yılmaz

Çocuk Cerrahisi ve Ürolojisi Uzmanı 

 

Sünnet Doktoru Mu? Sünnetçi mi?

7.6.2022

Sünneti Hangi Doktor Yapar? Sünnet Doktorluğu hangi branşların işidir?

Sünneti ülkemizde pekçok branştan hekim yapmaktadır. Ancak doğrusu penis cerrahisi temel eğitiminin bir parçası olan Çocuk Cerrahları ve Çocuk Ürologları tarafından yapılmasıdır. Geçmiş yıllarda ülkemizde sağlık personeli  eksiği nedeniyle abdallar, berberler vs gibi sağlık personeli olmayan kişiler  tarafından yapılan  sünnet işlemi  yıllar içinde sağlık personeli ve sıhhiyeler tarafından sünnetçi ünvanıyla yapılmaya başlanmıştır. Uzun yıllar yine hekim eksikliği nedeniyle bu sünnetçiler tarafindan ülkemizde pekçok çocuğun sünnet işlemi başarı ile yapılmıştır. Son yıllarda ilgili yasa ile hekim dışı yani doktor olmayan kişilerin sünnet doktoru olarak hizmet vermesi yasaklanmıştır. Halen bu yasağa rağmen istanbul gibi büyük bir metropolde bile sünnetçi (sünnet doktoru olmayan) ünvanıyla sağlık bakanlığının yetersiz denetimi vs gibi sebeplerle hizmet veren şahıslar bulunmaktadır. Merdivenaltı bu tür kurumlara itibar edilmemelidir. Bu tür kişilerce yanlış yapılmış sünnet nedeniyle zarar görmüş pek cok çocuğa tarafımızca düzeltme ameliyatları yapılmıştır. Genellikle sınırlı bütçeye sahip aileler tarafından ucuz sünnetçi olarak tercih edilmekte ancak bunun sonucunda ciddi sorunlar yaşanabilmektedir. Ailelere tavsiyemiz kurumsal ve sünnet konusunda  tecrübeli çocuk cerrahları ve çocuk ürologlarını sünnet doktoru olarak seçmelerinin kendi menfaatlerine olacağını bilmeleridir.

Randevu için bize 05073192834 nolu telden 7/24 ulaşabilirsiniz

Sağlıcakla kalın...

SÜNNET KLİNİK 

Doç.Dr.Engin Yılmaz

Çocuk Cerrahisi ve Ürolojisi Uzmanı

 

 

İdeal Sünnet Yaşı Nedir?

16.6.2022

Sünnet için ideal yaş yaş nedir?

Sünnet kaç yaşında yapılır?

Çocuklarda ideal sünnet yaşı ile ilgili fikirbirliği yoktur. İnternet ve sosyal medyada pek çok hekimin söylediğinin aksine 2-6 yaş arasında sünnet yapılması ile ilgili çekinceler bilimsel olarak kanıtlanmış değildir. Dolayısıyla bu dönemde sünnet yapılmasını yasaklayıcı kesinlikle yapılmamalıdır gibi söylemler bilimsel açıklamalar değildir. Sünnetin ideal yaş olarak yapılabileceği bilimsel olarak kanıtlanmış bir dönem olmamakla birlikte biz yenidoğan döneminde sünneti öneriyoruz.  Bu dönemi kaçıranlar için ilk 2 yaşta yaptırmalarını tavsiye edebiliriz. 2-6 yaş arasında sünnet ile ilgili çekinceler olmasına rağmen uygun koşullarda bu yaş grubunda çocuklar bile lokal anestezi ile kolaylıkla sünnet edilebilmektedir. Bizim deniyimlerimiz neticesinde önerimiz sünnetin eğer lokal anestezi ile yapılacaksa erken yaşta 2 yaş altında yapılmasıdır.  Ama bu bir tavsiyedir. Bu tavsiye daha sonra yani 2 yaşından sonra sünnetin genel anestezi ile yapılması gerektiği anlamına gelmez. Bu dönemde de lokal anestezi ile yani sadece pipiyi uyuşturup anne baba yanında uygun ortamda  sünnet kolaylıkla lokal anestezi ile yapılabilir. Bizim tecrübemiz çocuk büyüdükçe sünnet zorlaşıyor. Yani 7 yaş üzerindeki çocuklarda sünnet kaygısı çok daha fazla olmaktadır. Bu nedenle sünnetin erken yaşlarda yapılmasının daha doğru ve tavsiye edilebilir olduğuna inanıyoruz.

Daha detaylı bilgi ve randevu için 05347958423 nolu telden bize ulaşabilirsiniz.

Sağlıcakla kalın..

SÜNNET KLİNİK

Doç.Dr.Engin Yılmaz

Çocuk Cerrahisi ve Ürolojisi Uzmanı 

 

Evde Sünnet Olur Mu?

26.6.2022

Evde Sünnet Olur mu?

Sünnet cerrahi bir işlemdir ve uygun sterilite şartları oluşturulmuş ortamlarda yapılmalıdır. Bu yüzden sünnet için özel olarak hazırlanmış cerrahi aletler ve uygun bir ortam hazırlanmalıdır. Ayrıca çocukların olası ilaç allerjisi veya diğer acil durumlarda sağlığının koruması herşeyden çok daha fazla önem arz etmektedir. Tüm bunlar düşünüldüğünde sünnetin evde yapılması için şartların zorlanması doğru değildir. Kanama ilaç reaksiyonu ve diğer olası acil durumlar göz önüne alındığında sünnetin evde yapılması sakıncalı olabilir. Bize gelen ısrarcı taleplere ve astronomik fiyat tekliflerine rağmen evde sünnet taleplerine sıcak bakmıyoruz. Sağlık hizmetinin yeterince sunulamadığı yıllarda hekim dışı sünnet uygulayıcılarının ev ev mahalle mahalle dolaşarak sünnet yaptıkları ve bu sünnetlerin birçoğunun da başarılı olduğu somut bir gerçektir. Ancak küçük oranda bir grup çocuğunda evde sünnet ile ilgili geçmiş tecrübeleri facia olarak nitelendirilebilecek sonuçlar doğurmuştur. Ne yazık ki günümüzde hala yetki belgesi veya hekim diploması olmayan kişilerin evde yaptığı sünnetlerin komplikasyonlarının pek çok aileyi mağdur ettiğini görmekteyiz. Ailelere önerimiz sünneti yaptırdıktan sonra bakım aşamasında doğabilecek sorunlarda sünnet doktorunuz ile 7/24 iletişim kurabileceğinizi ve soruna müdahale için ne tür önlemler alındığını ve nasıl müdahale edileceğini sorgulayın ve teyit edin. Bize sosyal medyadan ulaşan ailelerin çoğu sünnet sonrası sünneti yapan kişiye ulaşamadıkları için karşılaştıkları sünnet komplikasyonları nedeniyle bizden yardım talep eden ailelerdir. Çoğunlukla bu tür taleplere olumlu yanıt vermemiz mümkün olamıyor. Ancak evde sünnetin tek istisnası yatalak evden dışarı çıkması mümkün olmayan veya cihaza bağımlı çocuklarda gerekli şartları sağlayıp sünneti evde yapmak mümkündür.

Daha detayli bilgi ve randevu için bize 05073192834 nolu telden ulaşabilirsiniz.

Sağlıcakla kalın..

Doç.Dr.Engin Yılmaz

Sünnet Klinik/İstanbul

 

SÜNNETİN FAYDALARI

2.10.2022

Sünnetin Faydaları

Sünnet bizim ülkemizde her ne kadar gelenek ve dini sebeplerle sık yapılıyor olsa da sünnete karşı toplumlarda bile sağlık sorunları nedeniyle sünnet sık yapılan bir işlemdir. Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki, hiç bir ritüel toplum genelinde bir faydası olmadan hatta zararına rağmen binyıllarca süren bir devamlılıkla yapılagelmemiştir. Örneğin kadın sünneti de bazı toplumlarda yapılmış ancak günümüzde zararları anlaşıldığından sadece ilkel Afrika kabilelerinde uygulanan bir ritüel olarak kalmıştır. Erkek sünneti ise üzerinde pekçok destekleyen veya karşı çıkan bilimsel makalelere rağmen giderek artan bir yaygınlıkta uygulanan bir işleme dönüşmüştür. 

Güncel bilgilerimize göre sünnetin sağlık açısından pekçok faydası tanımlanmasına rağmen bizim toplumumuzda sosyokültürel bir statünün gereği olarak sünnet yapılmaktadır. Daha önemlisi de sünnetli olmak ötekileştirilmekten "gavurluktan" kurtaran bir işlem olarak düşünülmektedir. Tartışmasız bizim toplumumuzda genel olarak sünnetin en büyük faydası ve yapılma sebebi budur. Ellili yaşlarda evli çocuklu bir hastamın "ben bir gavur gibi ölmek istemiyorum" gerekçesi hala kulaklarımda. Maalesef toplumumuzda sünnete gereğinden fazla bir anlam yükleniyor ama realite de budur.

Tabiki bunun dışında sünnetin sağlık açısından pekçok faydası da vardır. Bunlar; 

1. Sünnet sık idraryolu enfeksiyonu geçiren, idrar yollarında VUR (vezikoüreteral reflü) ve benzeri problem olan çocuklarda kesinlikle tavsiye edilmektedir.

2. Fimozos-bitiklikte denilen sünnet derisinde darlığı olan ve sık sünnet derisi enfeksiyonu  (balanopostit, postit) geçiren çocuklarda sünnet faydalıdır

3. Sünnet bazı cinsel yolla bulaşan hastalıkların önlenmesinde faydalıdır (AIDS, HPV gibi) hatta Afrika'da bu açıdan DSÖ sünneti desteklemektedir.

4. Penis kanseri sünnet olan bireylerde çok daha az görülmektedir

5. Fakat en temel faydalarından ve yapılma gerekçelerinden birisi hijyen ve penis temizliği için özellikle sıcak iklimlerde öneriliyor ve talep ediliyor olmasıdır.

Daha fazla bilgi ve randevu için bize 05073192834 nolu telden ulaşabilirsiniz.

SÜNNET KLİNİK 

Doç.Dr.Engin Yılmaz

Çocuk Cerrahisi ve Ürolojisi Uzmanı

 

Yenidoğan (Bebek) Sünneti

20.4.2020



Bebek (Yenidoğan) sünneti nedir?

Yenidoğan terimi tıp dilinde ilk bir aylık dönemi ifade eder. Ancak biz ilk 3 aylık dönemde yapılan sünneti yeni doğan sünneti olarak adlandıracağız. Bu yüzden yenidoğan sünneti yerine bebek sünneti terimini kullanmak daha doğru olacaktır. Bebek (yenidoğan) sünneti, eğer hipospadias, epispadias, webbed penis, gömülü penis, penis eğrilikleri ve rotasyonları gibi doğumsal penis bozuklukları yoksa doğumdan sonraki ilk 48 saat hariç olmak üzere ilk 3 aylık döneme kadar yapılabilir (tercihen göbek düştükten sonra ilk 40 gün).



Bebek (Yenidoğan) Sünnetinin avantajları nelerdir?

♦Sünnet erken dönemde yapıldığında yenidoğan ve süt çocukluğu dönemine ait idrar yolu enfeksiyonlarının, sünnet olmayan çocuklarla karşılaştırıldığında 10 kat daha az görüldüğü bilimsel çalışmalarla gösterilmiştir.

♦Bebek sünneti için sadece lokal anestezi (penis bölgesinin iğne ile uyuşturulması) yeterli olmaktadır. Ancak bazı anne babaların ve sünnet uygulayıcılarının hatalı ve yanlış bildiği bir konuyu düzeltmekte fayda var. Yanlış bilinen yenidoğan bebeklerde ağrı hissi yoktur bu dönemde uyuşturmadan sünnet yapılabilir bilgisi YANLIŞTIR. Bu dönemde de muhakkak uyuşturma işlemi yapılmalıdır. Bebeklerde de ağrı acı hissi vardır.

♦ Yenidoğan bebeklerde sünnet öncesi kusmayı ve buna bağlı olası komplikasyonları azaltmak için aşırı beslemekten kaçınılmasını önermekteyiz.

♦Bebeklik (yenidoğan) döneminde sünnet derisinin damarsal yapısı yeni gelişmekte olduğundan, sünnet işlemi sırasında kanama kontrolü kolay olur ve işlem sonrası kanama riski daha az olur.

♦Yine sünnet sonrası dönemde yara iyileşmesi yenidoğan bebeklerde daha hızlıdır ve enfeksiyon daha az görülür.

♦Sünnet sonrası dönemde yenidoğan bebeklerde ağrı daha az ve kısa sürelidir, dolayısı ile ağrı kesici ihtiyacı daha azdır.

♦ Yenidoğan bebeklik döneminde sünneti en önemli avantajı, sünnet dönemi ve işlemi bebeğinizin anılarında hiç yer almayacak ve psikolojik travma olasılığı söz konusu olmayacaktır.

♦Sünnet işlemi öncesi ve sonrasında yenidoğan bebeklerde bakım, yukarıda anlattığımız sebeplerden dolayı kolay olur.




Yenidoğan bebeklerde sünnet nasıl yapılır?

En erken bebek doğduktan 48 saat sonra, tercihen anne iyileştikten ve göbek düştükten sonra, ideali ilk 3 ay, en geç 6 aylık oluncaya kadar, sünnet olmasına engel olacak tıbbı bir neden olmazsa bu iş için tasarlanmış özel odalarda, ısıtılmış bir ortamda sünnet yapılır. Klipssiz dikişsiz yöntemlerin yanında, Plastik kıskaç, klasik cerrahi sünnet yöntemi ile yapılabileceği gibi, Gomco klempi (sünnet çanı) ve sünnet koteri gibi aletler yardımı ile dikişsiz olarak da yapılabilir. Biz bebeklerde klipssiz dikişsiz estetik yapıştırma yöntemi ile sünneti uyguluyor ve öneriyoruz. Bu yöntem ile ilgili bilgiyi ve videoyu yeni dikişsiz klipssiz yapıştırma sünnet yöntemi adlı sayfamızdan detaylı öğrenebilirsiniz. Sünnet işleminin süresi yapılan yönteme göre değişmekle birlikte yaklaşık olarak 5-30 dakikadır, ancak ameliyathanede yapılan sünnetlerde daha önce gerekli hazırlıklar uyuma ve uyanma süresi de işleme eklendiğinde bu süre 45-60 dakikayı bulabilmektedir. Biz yenidoğan bebeklerin sünnetini klinik ortamında ancak anne babanın çocukla ilgilenebileceği ailelerin izleyebileceği, resim çekebileceği sünnet için hazırlanmış ayrı bir odada lokal anestezi ile yapmaktayız. Biz yenidoğan bebeklerde bütün sünnet yöntemlerini yapmakla birlikte eğer pipinin anatomik yapısı da uygunsa dikişsiz pansumansız yöntemleri tercih ediyoruz. Sünnet sonrası hemen evinize gitmenize müsaade etmekte ve bir poblem yoksa eğer telefondan resim aracılığıyla iyileşme sürecini yakın takip etmekte ve eğer talebiniz olursa veya problem görürsek muhakkak kontrole çağırmaktayız. Bebeklerde sünnet sonrası yara iyileşmesi ortalama 2 haftadır. Bu süre yapılan yönteme ve çocuğun sağlık özelliklerine göre uzun veya kısa olabilir.

Sünnet Öncesi Hazırlık

Bebeklerde sünnet lokal anestezi ile yapıldığından sünnet öncesinde özel bir hazırlık ve tetkik gerekmez. Sadece randevu almanız ve gelirken tercihen yedekte normal beze ek olarak bir boy büyük bez de getirmeniz, ayrıca yenidoğan bebek sünnet esnasında huzursuzlanırsa oyalamak için yanınızda biberonda anne sütü veya mama getirmeniz yeterli olacaktır.

Daha detaylı bilgi ve randevu için bize 05073192834 nolu telden bize ulaşabilirsiniz.

SÜNNET KLİNİK

Doç.Dr.Engin Yılmaz

Çocuk Cerrahisi ve Ürolojisi Uzmanı