Sünnet yarası enfeksiyonu veya iltihabı nasıl anlaşılır ve enfeksiyondan korunmak için ne yapmak gerekir?

Sünnet sonrası yara enfeksiyon veya iltihabı sık görülen bir durum değildir. Ancak sünnet işlemi cerrahi bir işlemdir ve sterilite şartlarına uyulduğu takdirde enfeksiyon nadiren görülür. Genellikle sünnetten 2-3 gün sonra veya daha geç başlayan yara yerinden sarı yeşil kokulu akıntı irin  şeklinde olmakla birlikte başlangıçta pipide şişlik hassasiyet ve kızarıklık şeklinde bulgu verir. Ancak her kızarıklık ve şişlik enfeksiyon anlamına gelmez bazen sünnet işleminde kullanılan dikişlere veya ilaçlara vücudun tepkiside benzer bulguların ( kızarıklık şişlik ve pipide hassasiyet) sebebi olabilir. Pipide sünnet sonrası bu bulgular varsa öncelikle doktorunuza danışmanız ve tavsiyelerine uymanız önerilir. Yara yerinden sarı berrak bir sıvı sızması özellikle lazerli (koterli) sünnetlerde görülebilir ve bunu enfeksiyon ile karıştırmamak gerekir. Ayrıca özellikle dikişsiz sünnetlerde sünnetten 3-7 gün donra görülen sarı beyaz kabuklanmada sıklıkla enfeksiyon ile karıştırılmaktadır ve bu yüzden farklı doktorlar tarafından antibiyotik tedavisi başlamaktadır. Ailelere önerimiz şikayetleriniz olduğu zaman öncelikle sünnet doktorunuza danışınız ve onun vereceği gerekli tavsiyelere uyunuz. 

Sünnet yarası enfeksiyonu nedeniyle sistemik enfeksiyon bulgusu olan ateş yükselmesi iştahsızlık gibi bulgular nadiren olur. Eğer çocuğunuzun pipisinde belirgin bir enfeksiyon bulgusu yoksa bu tür şikayetlerde çocuk doktorunuza danışınız ve başka hastalığının atlanması için çocuğunuzun sistemik muayenesini mutlaka yaptırın. 

Sünnet sonrası enfeksiyondan korunmak için ne yapmak gerekir;

​1. Eğer çocuğunuzun aktif idrar yolu enfeksiyonu veya pipide/sünnet derisinde aktif enfeksiyon varsa sünneti enfeksiyon tedavisi tamamlanana kadar erteleyin

2. Sünnet işlemi için sterilizasyona uyulup uyulmadığını teyit edin (bu noktada şunu belirtmek gerekir ki evde sünnet işlemi yeterince sterilite şartlarına uyulamayacağı için önerilmemektedir)

3. Sünnet sonrası çocuğunuzun sünnet külotunu temiz ve dönüşümlü kullanın

4. Bezlenen bebeklerde sık bez değiştirin ve pipiye kaka bulaşırsa yarayı yıkayın 

5. Doktorunuz önermişse ağızdan koruyucu antibiyotik kullanın 

6. Size önerilen lokal antibiyotikli merhemleri anlatıldığı şekilde kullanmaya özen gösterin

7. Çok terleyen ve kilolu obez çocuklarda günlük köpüklü duş aldırın ve duş sonrası sünnet bölgesinin tam kurumasını sağlayın (nemli bölgeler enfeksiyona daha yatkın olur) bu amaçla pamuklu çamaşırları tercih edin.

Daha detaylı bilgi ve randevu için bize 05073192834 nolu telefondan ulaşabilirsiniz.

Sağlıcakla kalın..

SÜNNET KLİNİK

Doç.Dr.Engin Yılmaz

Çocuk Cerrahisi ve Ürolojisi Uzmanı 

 

 

 

 

ÇOCUK CERRAHİSİ VE ÇOCUK ÜROLOJİSİ