Göbek fıtığı nedir?

Çocuklarda doğum sonrası göbek kanalının tam olarak kapanamaması sonucu göbek fıtığı (umbilikal herni) oluşur. Anne karnındaki bebek, göbekten çıkan ve anneye uzanan damarlar ile yaşamını sürdürür. Doğumdan bir süre sonra düşen göbek kordonu içinde yer alan bu damarların geçebilmesi için karın duvarında bir açıklık vardır. Birçok yeni doğan bebekte bu açıklıktan karın içi organlar dışarı çıkarak,  göbekte bir şişlik oluştururlar ve bu durum göbek fıtığı olarak bilinir. Çocuklarda %30-40 oranında gözlenir. Kız ve erkek bebeklerde eşit sıklıkta görülür ve genetik yatkınlık vardır. Erken doğmuş (Prematüreler) ve düşük doğum ağırlıklı bebeklerde daha sık görülen bir durumdur. Genellikle 2-3 yaş civarında %90’ı tedavi gerekmeden kendiliğinden düzelir.

Tanı Nasıl Konur?

Ağlama ıkınma ile göbekte artan ancak sonra kendiliğinden kaybolan bir şişlik olur. Şişlik genellikle bebek rahatladığında kendiliğinden kaybolur. Yalnızca parmakla muayene ile kesin tanısı konulabilmektedir. 

Göbek fıtığı ne tür sikayetlere sebep olabilir?

Ağrı, beslenme bozukluğu, göbekte şekil bozukluğu gibi sorunlar yanında fıtık boğulması oluşabilir.

Fıtık boğulması nasıl anlaşılır?

Çocuk huzursuzdur, göbekteki şişlik kaybolmaz, giderek artar ve üstündeki deri kızarmaya başlar. Başlangıçta yediklerini kusar daha sonra da sarı - yeşil kusmaları başlar. Karında şişlik, kanlı kaka ya da kaka yapamama gibi bulgular eşlik edebilir. Fıtık boğulması organ kaybı yanında, çocuğunuzun hayatını tehlikeye sokabilecek bir tabloya da sebep olabilir. bu durumda çocuğun acilen ameliyat edilmesi gerekir.

Tedavisi nedir?

Göbek fıtığı olan bebeklerde ilk iki yaş içinde bir tedavi gerekmez. Fıtık dışarıdaki şişlik zamanla büyüse bile, karın duvarının gelişimi ile büyük olasılıkla kendiliğinden iyileşecektir. Özellikle çapı 1 cm’den küçük fıtıkların kendiliğinde kapanma olasılığı daha yüksektir. Göbeğe bozuk para yapıştırmak veya göbek bağı bağlamak gibi yöntemlerin iyileşme olasılığını yükseltmediği gibi, deri de yaralanma ve fıtığı sıkıştırma gibi zararları olabileceği için uygulanmamalıdır. İki yaşına gelen çocukta hala göbek fıtığı var ise takip yada ameliyat planı yeniden gözden geçirilmelidir. 

Ne zaman ameliyat gerekir?

Kızlarda 3 yaşına, erkeklerde 4 yaşına kadar fıtık kaybolmamışsa, fıtıkta boğulma olursa, çapı 1,5-2 cm ve üzerinde ise ameliyat edilmelidir

Göbek fıtıklarında ameliyat nasıl yapılır?

Cerrahi tedavi, göbek altından veya üstünden yapılan yarım ay şeklindeki bir kesi ile fıtık kesesi bulunup eksize edildikten sonra sağlam olan kas kılıfı dokusu emilebilir ipliklerle dikilerek kapatılır.

ÇOCUK CERRAHİSİ VE ÇOCUK ÜROLOJİSİ