Çocuklarda/Bebeklerde Kasık Fıtığı Ameliyatı Hazırlığı
Çocuklar/bebekler kasık fıtığı tanısı aldıktan sonra çok gecikmeden ameliyat planlanmalıdır.
Ailelerin bilmesi gereken önemli bir durum kasık fıtığının ameliyat dışında bir tedavisi yoktur.
Kasık fıtığı ameliyatı yaptıracağınız çocuk cerrahisi veya çocuk ürolojisi doktorunuzu doğru seçmek ve sonrasında ona güvenmek bu aşamada çok önemlidir.
Öncelikle doktorunuzun kasık fıtığı ameliyatını açık cerrahi mi yoksa laparoskopik kasık fıtığı ameliyatı mı tercih ettiğini öğrenin.
Bu aşamada ne tür bir ameliyat istediğinizi açık ve laparoskopik kasık fıtığı ameliyatlarının artılarını ve eksilerini araştırın.
Doktorunuzu seçtikten sonra onunla ameliyat öncesi bir öngörüşme yapın ve ameliyatın detaylarını olası çıkabilecek sorunları öğrenin.
Biz hastalarımızın ebeveynlerine bu bilgileri ayrıntılı veriyoruz.
Çocuklarda/bebeklerde kasık fıtığı ameliyatı günübirlik (yani sabah hastaneye yatış ve gece yatmadan aynı gün içinde taburcu) genel anestezi altında yapılan bir cerrahi işlemdir.
Ancak yenidoğan bebeklerde genel anestezi sonrası olası solunum duraksamaları (apne) ihtimali gözönüne alarak bir gece hastanede bu bebeklerin kontrol altında tutulması önerilmektedir.
Eğer hastanede kalacaksınız buna göre hazırlanmanız gerektiğini unutmayın.
Kasık fıtığı ameliyatından bir gün önce bazı kan testlerinin yapılması ve bu testlerle birlikte çocuğunuzu/bebeğinizi uyutacak anestezi uzmanının ve ameliyatı yapacak çocuk cerrahisi uzmanının veya çocuk ürolojisi uzmanının çocuğu tekrar ameliyat öncesi son bir kez değerlendirmesi sizin ve çocuğunuzun yararına olacaktır.
Büyük çocuklarda kasık fıtığı ameliyatı açık cerrahi ile yapılacak ise sadece kasık bölgesindeki kılların traşlanması yeterlidir ancak eğer kasık fıtığı ameliyatı laparoskopik yöntemle yapılacaksa tüm karın cildinin traşlanması hatta mümkünse tüy dökücülerle tüylerin temizlenmesi, göbek temizliği tüm karın bölgesinin temizliği ve ameliyat sonrası yara enfeksiyon riskinin azaltılması için önemlidir.
Bu amaçla kılların traşlanması sonrası banyo yaptırılması da gerekmektedir.
Kasık fıtığı ameliyatı öncesi anestezi uzmanı veya ameliyatı yapacak çocuk cerrahisi/çocuk ürolojisi uzmanı size bebeğinizin kaç saat aç kalması gerektiğini veya en son ne zaman yedirip içirebileceğinizi söyleyecektir.
Fıtık ameliyatı öncesi bu açlığın oruç gibi olması gerekir yani su bile içiremezsiniz. Ameliyat günü en geç bir saat öncesinde hastanede olmanız gerekmektedir.
Bu süre bazı evrak işlemleri ve günlük ameliyat planının yeniden gözden geçirilmesi için önemlidir.
Biz genellikle yapılacak kasık fıtığı ameliyatından bir gün önce açık veya laparoskopik kasık fıtığı ameliyatı aydınlatılmış hasta onam formlarını okumaları ve onaylamaları için çocuğun ebeveynlerine veriyoruz.
Form ile ilgili ailelerin sorularını detaylı cevaplayıp ebeveyn ve çocuk cerrahisi uzmanı veya çocuk ürolojisi uzmanı imzaladıktan sonra artık son ameliyat hazırlıklarına hastanın yattığı serviste devam edilir.
Öncelikle ebeveynlerin de yanında ameliyat edilecek bölge olası bir karışıklığı önlemek için sağ kasık fıtığı ameliyatı olacaksa kasığın sağ tarafı sol kasık fıtığı ameliyatı olacaksa kasığın sol tarafı ameliyattan hemen önce çocuk cerrahisi uzmanı veya çocuk ürolojisi uzmanı tarafından kolay silinmeyen bir kalem ile işaretlenir.
Ardından çocuğun kıyafetleri çıkarılıp hasta ameliyat önlüğü giydirilir.
Hastane ortamından korkan veya doktor fobisi olan büyük çocuklarda sakinleştirici ilaçlar yapılır ve çocuğun/bebeğin ameliyata daha sakin ağlamadan endişe duymadan girmesi sağlanır.
Biz ameliyathane kapısına kadar ebeveynleri alabiliyoruz.
Bazı hastanelerde çocuklar ameliyat masasına kadar ebeveynlerin kucağında veya beraberinde getirilmekte ve uyutma prosedürüne kadar çocuğun stresinin azaltılması amaçlanmaktadır.
Ancak pandemi koşullarında bu mümkün olmadığından biz kasık fıtığı ameliyatı öncesi sakinleştirici ilaçları içirip çocuğun stresini azalttıktan sonra ameliyathaneye almayı tercih ediyoruz.
Daha detaylı bilgi ve randevu için bize 05073192834 nolu telden ulaşabilirsiniz.
Doç.Dr.Engin Yılmaz